Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Is er een verschil tussen een tennisarm en een tenniselleboog?
Nee, er is geen verschil. De termen worden door elkaar gebruikt. De klachten zie je nogal eens bij tennissers, echter zeker ook bij niet-tennissers. De internationaal gebruikte term 'lateral epicondylalgia' is een betere en betekent 'pijn aan het botuiteinde van de buitenzijde van de elleboog'.

Zijn 3 behandelingen altijd voldoende?
Indien er sprake is van een klassieke tennisarm zijn 3 behandelingen bijna altijd voldoende. Bij complexere klachten zijn in het algemeen meer behandelingen nodig. Meestal is tijdens de eerste behandeling al aan te geven of er meer dan 3 behandelingen nodig zullen zijn.

Ik heb pijn aan de binnenzijde van de elleboog. Is dit ook een tennisarm?
Nee, dit is geen tennisarm. Meestal zijn klachten aan de binnenzijde van de onderarm / elleboog het gevolg van uitstraling vanuit de nek, een bewegingsbeperking in het ellebooggewricht of éénzijdige overbelasting (golf-arm).

Kan ik deze behandeling bij iedere fysiotherapeut krijgen?
Nee. Deze behandeling wordt (nog) niet als dusdanig onderwezen op de opleidingen fysiotherapie / manuele therapie.

Ik heb de klachten met tennissen gekregen. Moet ik iets aan mijn techniek doen?
In het algemeen is dat wel verstandig. Bij tennissers ontstaat de tenniselleboog vaak doordat tijdens de (backhand-)slag de pols op het moment van slaan in een iets gebogen stand staat. Onvoldoende indraaien speelt hierbij een rol. Goed voetenwerk is dus erg belangrijk. Ook een verkeerde grip kan meespelen. Indien er zo enkele jaren gespeeld wordt, kan door herhaalde kleine beschadigingen in en rond de spier de tenniselleboog ontstaan.

Ik heb een tennisarmbrace. Heeft het zin dat ik deze draag?
Er is intussen aangetoond dat het dragen van een brace zorgt voor afname van de pijn. Tijdens activiteiten (tennis, werk, huishouden) komt de pijn minder snel opzetten. De brace draagt echter niet bij aan het herstel van de tennisarm / tenniselleboog. Het zorgt er dus niet voor dat de tennisarm / tenniselleboog sneller verdwijnt.

Contact

Vul hieronder uw gegevens en vraag of opmerking in.
Vermeldt u even als u teruggebeld wilt worden.


Zorgkaart Nederland


Tweets by @RonaldKorsten